Alt Empordà

Territori

Limita amb el Vallespir i el Rosselló pel nord; amb el Mediterrani per l’est; amb el Baix Empordà, el Gironès i el Pla de l’Estany pel sud, i amb la Garrotxa per l’oest. Geogràficament, l’Alt Empordà està situat al sector nord-oriental de Catalunya. La comarca fa frontera amb França, amb els Pirineus axials, on dominen les roques granítiques i pissarrenques.

Historia

L’Empordà és una de les comarques amb més antiguitat històrica i d’importància de Catalunya. La seva història més rellevant va començar quan els grecs van entrar per les costes d’aquest territori i van establir la colònia grega de Emporion, actualment coneguda com a Empúries, que va ser la porta d’entrada de les civilitzacions hel·lènica i llatina a Catalunya.

La comarca va mantenir la seva essència en una dinastia pròpia i una gran vitalitat fins al segle xiv.L’Empordà ha estat font d’inspiració per a nombrosos artistes i escriptors, entre els quals, destaquen noms com els de Josep Pla, Salvador Dalí o Carles Fages de Climent, que des d’un localisme extrem han buscat projectar-se cap a la universalitat.

Municipis

Cadaques

Roses

Castelló d’Empúries

Figueres

L’Escala